Adresa de email

De ce vreau sa: fiu bona/angajez o bona

De peste opt ani am initiat proiectul Caut Bona, iata ca a venit timpul sa ne intrebam oare de ce anumite persoane doresc sa fie bone sau anumiti parinti vor sa angajeze una. In mod cert pentru ambele parti exista explicatii, o sa incercam sa lamurim o parte din variante, pe baza studiilor facute de noi. Majoritatea bonelor aleg aceasta meserie din mai mult emotive, dar in principal pentru ca iubesc copii, iar parintii aleg sa angajeze o bona pentru ca nu vor sa stea acasa cu copliul ci sa munceasca, nu vor sa apeleze la rude – parinti, bunici, matusi pentru ca evident nu le pot cere ceea ce pot cere unei bone pe care o platesc.

 

De ce vreau sa fiu bona

 

Nu am lucrat ca bona, iar copii mei au fost crescuti de mine pana la trei ani si de bunici pana la zece ani. Asadar nu pot vorbi din experienta personala, dar din ce am vazut/auzit am inteles ca majoritatea celor ce aleg sa fie bone iubesc copii si in plus de asta au nevoie de bani. Indiferent ca vorbim de o pensionara sau o tanara, nevoia de bani te obliga sa-ti cauti de munca. Asadar in functie de alte circumstante, cum ar fi imposiblitatea de a sta in picioare opt ore [ nu mai zic de 10 -12 ore ], sau faptul ca esti studenta, etc. alegi meseria de bona. Nu are legatura cu inteligenta sau studiile pe car ele ai, este doar un alt serviciu pe care in mod cert il poti alege. Asadar nu agreez parintii car ecred ca bona este obligatoriu o inculta, inapta sa-si gaseasca un serviciu. Reversul ar fi ca si parintii care angajeaza bone sunt incapabili sa-si creasca copii – dupa principiul merg la service cu masina pentru ca nu ma duce capul sa o repar singur.

 

Bona intena versus bona externa

 

In mod normal o bona care are locuinta va opta pentru bona externa. De ce? Pentru a avea libertatea de miscare dupa program. In mod evident toti vrem intimitate, nu prefera nimeni sa stea cu persoane straine in casa. Dar sunt si cazuri in care bona este de la tara si naveta este imposibila, sau nu mai zic de o bona intr-o tara straina. Sunt avantaje si dezavantaje in ambele cazuri. La o bona interna mai mult dezavantaje, atat pentru ea cat si pentru angajatori. Asta in cazul in care angajatorul nu profita de bona, facnd din ea un sclav 24 din 24, 7 zile din 7. Da, ca bona interna nu platesti chirie, dar daca salariul ar fi decent, ai putea sta in gazda, fara probleme. Nu mai zic de mancare, ca bona externa poti face de mancare ce vrei si poti manca cand si cum doresti.

 

Salariul unei bone in Romania versus strainatate

 

In mod cert salariul din tara este sau ar trebui sa fie mai mic decat cel din strainatate. De ce? Pai pentru ca si nivelul de trai difera. Dar in ambele cazuri nu poate fi mai mic decat minimul pe economie, iar in functie de orele lucrate ar trebui calculat diferit. Adica faci ore suplimentare, primesti mai multi bani. De multe ori cei care angajeaza o bona in strainatate ofera cazare si masa [ aici mereu am sa cred ca nu e ok, da-i bani si isi face singura de mancare! ] iar pentru asta scad drastic salariul. Nu este ok, pentru ca daca e vorba de cazare, angajezi pe cineva loco. Asa ai scapat de cazarea bonei la tine in casa. Dar este evident ca nu vei gasi la bani putini o bona in Italia, Anglia sau Germania – mai ales cu sume de cateva sute de euro [ minimul este de 1500 de euro pe luna in media + taxele la stat! ].

 

Asadar pe langa faptul ca iti doresti o bona care sa vorbeasca romaneste cu cel mic, vrei sa cheltui mai putin. Asta nu inseamna 500 de euro/lire pe luna!

 

De ce vreau sa angajez o bona

 

Am sa incep cu cei care vor sa dea sub minimul brut pe luna in Romania. Ei bine asa ceva nu se accepta, indiferent de scuze. Nu ai bani? Pai atunci nu angajezi, la fel cum nu iti iei vila, sau masina de lux. Solutia? Stai cu copilul, o aduci pe mama, bunica sau matusa. De obicei cei care se plang de bani spun ca este o munca care nu te solicita, floare la ureche, copilul doarme 7 ore pe zi, e un mic ingeras. Asadar nu e greu pentru mamica sau bunica sa stea degeaba cu el. In plus dragostea si grija fata de copilul tau sunt asigurate.

 

Cei care au bani pot angaja fara probleme o bona. O fac pentru ca nu vor sa-l dea la cresa/gradinita – sau ca sa stea cu ei cineva cand nu sunt acolo. In functie de cerinte vine si salariul. La minimul pe economie cerintele sunt la fel, minime. Sau la program prelungit, peste opt ore pe zi, la fel se plateste in plus. Doarme copilul? Atunci da-i liber bonei sa mearga sa se odihneasca in parc, sa mearga la facultate, la film, se intoarce cand se trezeste copilul. Evident asa ceva nu se poate, deci nu mai putem invoca asta cand ii platim mai putin si/sau ii dam sarcini suplimentare. Nici tu nu primesti sarcini care nu tin de meseria ta cand nu ai ce face [ nu te pune seful sa-i faci masaj, cafele, sau sa mergi la piata pentru el, nu-i asa? Sau daca o face nu e in regula! ].

 

Bona sau menajera?

 

In mod cert ca bona ai timp sa mai faci si alte activitati chiar si daca cel mic nu doarme. Poti spala rufe, vase sau calca cu el langa tine. Dar asta ar insemna plata separata. Asa mai poti sa o pui pe bona sa varuiasca sau sa spele pe scara blocului, sa mearga in gradina, numai sa nu stea. Imagineaza-ti ca e paznic de noapte si nu vin hotii zi de zi. Dar despre toate astea s-a mai tot scris. Asa ca am sa adaug doar ce nu s-a mai discutat aici sau pe FaceBook. Multi parinti justifica salariul mic sau muncile suplimentare cu faptul ca bona nu are cine stie ce studii, dar ei in anunt nu specifica ca vor asa ceva. Nu am vazut prea multe anunturi unde sa se zica: caut bona vorbitoare nativa a trei limbi straine, atestat prim ajutor, cursuri de nursing si medicale, expert IT si diploma Micheline pentru gatit. NU, se scrie caut bona, ofer atat – acest atat de obicei mic spre foarte mic.

 

Cand se strica masina de spalat si chemi specialistul, [ sau ma rog, zugravul ] ii ceri actele de studii si platesti in functie de asta? NU, platesti de trei ori mai mult ca la un medic specialist, ca nu ai incotro. Nu mai zic de service-ul auto unde majoritatea sunt inca ucenici si fac scoala pe masina ta. A, te duci la service-uri autorizate si dai de 3 -4 ori mai mult? Inseamna ca stii ce e aceea calitate si intelegi cat costa. asa e si cu bona, vrei sa fie trup si suflet pentru copilul tau? Atunci fa-o sa se simta importanta, nu ultima de la coada vacii, numai buna sa fie exploatata.

 

Sfaturi pentru parintii care angajeaza bone

 

Nu angajati o bona dupa criteriul care aaccepta mai putin si face mai mult aia e buna! Cautati ceea ce e mai bun pentru copilul vostru, faceti o lista cu cerinte si oferiti salariu ca si cum v-ati plati mama – stiu, ea face gratis, dar faceti un efort si apreciati munca altora. La fel ca tine, bona nu se duce la alt serviciu ca sa stea cu coplilul tau, doar ca ea se multumeste teoretic cu mai putini bani fata de cat incasezi tu. Nu ai bani de bona, NU angaja – stai cu el si atunci ai sa apreciezi munca bonelor.

 

Decat o bona fara calitati mai bine mama, bunica sau matusa! Nu o alege doar ca sa o faci menajera si sa-i platesti mai putin. De fapt ii faci rau copilului tau! Bona oricum va pleca cu prima ocazie, apoi o sa te plangi ca bonele nu sunt ok. Ba sunt, dar depinde pe cine angajezi si in ce conditii.

 

De ce vreau sa: fiu bona/angajez o bona