Adresa de email

Sistemul de asigurari sociale din Suedia

Suedia este o tara cu un inalt standard de viata, asa ca daca vine vorba de asistenta sociala – o sa fac mai jos o mica comparatie cu Romania, asta pentru ca ma macina de mult subiectul – oricine locuieste legal in Suedia – adica are bosättningsbaserad – si are peste 16 ani beneficiaza de sistemul de stat de asigurare sociala. La fel ca peste tot in fiecare “judet” din Suedia exista un centru local la care puteti apela, se numeste Försäkringskassan. Evident ca pentru fiecare segment exista legislatie specifica, avem o categorie de asigurati pentru pensie, una pentru sanatate si alta pentru persoane aflate in dificultate.

 

Sistemul de asigurari sociale din Suedia

 

Pentru ca in Suedia descentralizarea este adevarata, marea majoritate a problemel;or sunt rezolvate de autoritatile locale, ele decid si ele au responabilitatea pentru a rezolva problemele din jurisdictia lor. Exista legislatie diferita chiar si in cazul somerilor, pentru ca Suedia abordeaza diferit acest subiect, ma refer la abordarea din Romania dar si din alte tari precum Germania sau Italia.

 

Pentru a beneficia de ajutorul de somaj in Suedia trebuie sa ai peste 20 de ani, deci nu e ca la noi unde cum ai terminat liceul si nu ai intrat la facultate devii somer. In plus exista si un fond voluntar pentru pierderea de venituri, unde poti cotiza daca doresti. Daca ai muncit legal si cu program de 8 ore pe zi timp de un an, beneficiezi automat de ajutorul de somaj.

 

Concediul medical se plateste daca ai cel putin 14 zile lucrate si ai o luna vechime, asta imi aduce aminte de Romania unde dupa o luna si jumatate inca nu puteam sa iau retete compensate, daramite sa ma gandesc la concediu de boala. O sa mai discutam despre asta pe portalul romanilor din Suedia.

 

Inchei cu “pensia garantata” de statul suedez, care se refera evident la cei care nu au venituri care sa le permita sa traiasca decent. Dupa trei ani de trai continuu in Suedia ai dreptul la aceasta pensie, daca ai varsta de peste 65 de ani. Mai este o conditie, sa fi locuit in Suedia sau intr-o tara din Uniunea Europeana minim 40 de ani. Aici am o nelamurire, dar sper sa o rezolv in curand. Din cate am aflat de la o bunicuta, aceasta ar fi de minim  7500 coroane suedeze, adica aproape 800 de euro lunar garantati ( evident ca se cumuleaa cu alte venituri ).

 

Sistemul de asigurari sociale din Suedia