Adresa de email

Prevederi legale in meseria de bona

Cred ca inca in Romania meseria de bona nu este inteleasa pe deplin nici de mamici si nici de bone. Mamicile isi doresc sa puna in carca bonelor taote activitatile din casa pe perioada cat acestea sunt la ele in serviciu, iar bonele ar vrea sa nu faca decat sa stea la televizor si sa supravegheze cu un ochi bebelusii. A, vazut ata de multa teorie incat chiar imi pun intrebarea: poate oare cineva sa se puna in pielea celuluilalt, sau totul se reduce la bani si munca?

 

Prevederi legale in meseria de bona

 

În desfăşurarea activităţii, bona îndeplineşte cel puţin următoarele atribuţii: îngrijirea şi supravegherea copilului; hrănirea copilului; acordarea primului-ajutor în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului.

 

Asadar meseria de bona se poate desfasura acum legal in Romania, dar cati dintre parinti fac contract de munca bonelor? Un aspect foarte important care de multe ori este neglijat si se trece peste el cu usurinta. Dar bona nu are si ea dreptul la pensie si ingrijire medicala? Dar la somaj? Urmeaza raportul dintre salariul bonei si munca depusa. Teoretic daca primesti ca bona 1500 de lei, esti un angajat ca oricare altul. Nu e mult, dar nici putin. Te intreb: ce ai vrea sa faci opt ore pe zi, de luni pana vineri? Sa stai la televizor, dai copilului jucariile, ii dai de mancare si iesti o data sau doua la plimbare si gata?

 

Cred ca parintele decide ce isi doreste pentru copilul sau, iar in cazul in care a oferit carte de munca si un salariu rezonabil ( peste 1500 lei net ) poate cere bonei sa faca mai mult decat scrie in lege ( aceasta prevede un minim de atributii, nu maximul ). Evident ca fiecare ora stata peste programul legal de 8 ore necesita o plata suplimentara, in schimb spalatul vaselor, curatenia nu. De ce? Pentru ca desi bona nu este menajera, cine pierde daca tu faci treburile acestea? Copilul evident si am sa-ti explic de ce: pentru ca daca dai copilul la cresa, nu-ti spala nimeni rufele si vasele, nu da cu matura prin casa si nu merge la piata! Deci bona inlocuieste cresa sau gradinita, nu bunica si parintii sau firma de curatenie.

 

Prevederi legale in meseria de bona