Adresa de email

Bona sau menajera, ce alegi?

Cred ca de cand avem sub administrare grupul caut bona avem periodic discutii despre atributiile unei bone si cele ale unei menajere. Avand in vedere ca exista doua denumiri si deci doua servicii – cel de bona si cel de menajera, este evident ca nu le amestecam. Hai sa va dau un exemplu: credti ca diectorul nu stie sa faca cafea? Ba da, dar o face secretara si nu soferul, desi la randul sau soferul isi face si el cafea. Cam asa este si cu bona si menajera, una face menajul in casa si alta are grija de copil. Vrei doi in unu? Plateste dublu si nu in jumatate!

 

Bona sau menajera, ce alegi?

 

Bona se ocupa de copil, nu este paznic dar nici parinte, deci nu sta si se uita la televizor in timp ce copilul se joaca singur in camera lui, se ocupa de educatia lui, care este diferita de la o varsta la alta, iese cu el la joaca, la plimbare in parc, la cofetarie sau la cinema. Deci nu este un paznici si atat! Evident ca daca are posibilitatea sa invete copilul sa cante la un instrument, sa picteze, etc e si mai bine, dar asta e o alta discutie.

 

Care este salariul unei bone? Pentru opt sau noua ore – sa nu uitam ca rareori parintii lipsesc de acasa doar 8 ore, minimul ar fi 2000 de lei cu carte de munca – sau taxele aferente platite direct bonei. Ai venituri mai mici de atat? Mergi la cresa, sau chemi rudele, nu incerci sa gasesti pe cineva dispus sa munceasca cu bani putini – va pleca repede sau si mai rau, nu se va ocupa cum trebuie de copil.

 

Este bona si menajera? NU, decat daca o platesti suplimentar si ea accepta asta, altfel nu incerca sa-i explici ca tu faci si una si alta, s-ar putea sa ceara sa doarma si ea in patul tau, ca sa fiti pe picior de egalitate si tu ai sa te superi! Am exagerat tocmai pentru a arata ca nu este corect sa-i ceri bonei sa faca ce faci tu, fiecare cu atributiile sale!

 

Bona sau menajera, ce alegi?