Adresa de email

Meseria de bona – reglementari legale in 2017

In acest moment in Romania pentru a lucra lega ca bona trebuie fie sa lucrezi printr-o firma specializata fie sa ai un PFA – persoana fizica autorizata – si astfel sa poti factura sumele primite, deci sa fie impozitate. Ambele variante ar duce la preturi foarte mari, pentru ca pentru a avea salariul minim pe economie, o suma de care majoritatea bonelor nici nu vor sa auda – un parinte ar trebui sa dea peste 2.000 de lei, sume de care multi nu dispun. Deci cat de mult conteaza aceasta lege pentru cei ce cauta o bona?

 

Meseria de bona – reglementari legale in 2017

 

Legea nr. 167/2014 a primit in sfarsit in anul 2017 si normele de aplicare, doar ca o fac de la inceput inaplicabila, ca mai toate legile ce au fost inventate de trei sau patru ani incoace. Ce se intampla daca bona nu lucreaza legal? Nu are carte de munca, vechime – ar putea sa-si plateasca singura, daca salariul ii permite, in schimb nu i se poate imputa nimic legal – desi la o plangere penala cu dovezi, faptele sunt oricum pedepsite.

 

Certificat de calificare ca bona – obligatoriu dac alucrezi legal – insa cum 90% nu o fac, acest certificat de calificare nu prea este la cautare [ cel putin in acest moment, apoi cand o sa fie – evident ca pretul cursurilor se va tripla ]! Atentie: desi legea nu interzice, totusi bona nu este si menajera, iar salariul net trebuie sa fie mai mar edecat minimul pe economie! Indiferent ca angajati legal sau la mica intelegere, netul unei bine nu poate fi sub 1500 de lei! Asta la 8 – 9 pe pe zi, timp de cinci zile pe saptamana! Mai multe ore sau zile se platesc suplimentar!