Adresa de email

De ce nu-mi gasesc o bona serioasa?

Am sa incerc sa explic de ce nu ne gasim o bona serioasa pe FaceBook – sau ma rog, prin agentii, ca e cam tot aia, doar ca nu pierzi timpul cu selectia lor si mai dai si niste bani pentru acest beneficiu. Prima problema: salariul si conditiile de munca. Majoritatea mamicilor sau dupa caz taticilor – se plang ca nu au bvenituri suficiente sa angajeze o bona cu studii superioare, cu talent la muzica si dans, cu a dupa facultate sau masterat in psihologie, cursuri de prim ajutor si atestat international de bona. Asa ca aceste cerinte nici macar nu sunt amintite in anunturi.

 

De ce nu-mi gasesc o bona serioasa?

 

Asadar ce-i oferi tu persoanei pe car eo vrei ca bona? Un salariu mic, nu-i oferi asigurarui de niciun fel, dar pe de alta parte pentru ca munca nu e chiar asa de solicitanta ii mai ceri putin menaj, etc. Primul aspect pe care nu vrea mai nimneni sa-l bage in seama este programul: mult pest e8 pre pe zi si 5 zile pe saptamana, nu mai zic de minimul de 28 de zile pe an concediu de odihna platit. Adica ne dorim un fel de sluga pe bani putini. Cine e dispus sa faca astfel de munci? Pai cei cu pregatire mai putina sau care nu se descurca sa-si gaseasca un serviciu mai decent. Adica oameni disperati. Ce ne dorim de la ei? Sa zica mersi pentru ca-i angajam in conditiile astea. Ei uite nu prea merge chiar asa.

 

O bona serioasa nu inseamna neaparat o persoana super pregatita, ci una care sa empatizeze cu copilul sau copii tai, dar care are si ea dreptul la un trai decent. Am tot scris despre asta, zici ca nu are pregatire, etc. Pai si de ce o angajezi? Crezi ca daca imi propui mie 5.000 de euro nu vin? A, nu 10 ore si nu 7 din 7, pentru ca am si eu viata mea, dar te asigur ca am studii cat sa imi ajunga pentru 10 bone! Cadru medical, 2 facultati, fac si cursul de bina dupa primul salariu, etc. Ma vrei ca bona? Nu, ca 5.000 de euro e mult, atunci te rezumi la cine e dispus sa ia 1000 de lei, sau 2.000. De ce sa critici bonele asa la gramada? Nici parintii nu se pot pune toti intr-un ceaun, la comun.

 

Bona interna: in mod cert cei ce angajeaza o bona interna o fac din doua motive – fie au nevoie de cineva non-stop, fie nu au bani de dat ca sa acopere nevoile unui angajat. Adica casa, masa si bani de trai. Atunci se ajunge la compromisuri: iti dau casa si masa, dar salariu pe la 500 de euro [ adica mai nimic pentru o tara din Uniunea Europeana, de obicei se numeste minijob – doar ca la asta orele sunt maxim 4 pe zi, 5 zile pe saptamana, sau ma rog cat ies pe luna – cam 80 de ore! ]. De ce nu cauti pe cineva local? Ai scapat de masa si casa, evident, doar ca stii bine ca intr-o tara europeana salariile mu sunt de 500 de euro plus o ciorba si o pasta de dinti! Asadar, gandeste-te altfel: bona interna va fi un membru al familiei, are si ea nevoiele ei: de la a fi langa prieteni si pana la a pune ceva bani deoparte. Nu inseamna sa stranga din aia 500, adica sa nu isi ia ce vrea de mancare, sa nu trimita la familie, ca sa ii ramana si ei ceva! Inseamna sa-si permita cam tot ce ai vrea tu sa-ti permiti. Inclusiv un concediu pe an intr-o statiune buna. A, tu nu-ti permiti?

 

Gata cu critica, hai sa vedem si alte chestii care te impiedica sa gasesti o bona ca lumea. Bonele bune au deja un loc de munca. Sau sunt studenete care mai trebuie sa mearga si la facultate, exact cand ai tu nevoie de ea. Pe salarii mai mici ar veni pensionarele, dar nu prea sunt agreate, pentru ca ele se imbolnavesc mai des, nu prea au suficienta energie pentru a tine pasul cu micutii, etc. Asadar ce faci? Incerci un compromis, doar ca principala ta grija este copilul nu economia la bugetul familiei. Ai lua mancare expirata – dar nealterata – sa dai copilului pentru a face economie? Teoretic NU! Asa e si cu bona, mai nepregatita – le dai apa la moara sa ramana asa, daca s-ar angaja cu 4.000 de RON doar bone cu toate pregatirile la mana, sa vezi cum ar face cursuri majoritatea. Daca te complaci la salarii mici, nu o sa gasesti niciodata – sau ma rog, cu mici exceptii, ca la Loto [ te crezi castigator? ] si cu peste 40 de ore pe saptamana la munca, atunci fii sigur ca sansele sa o dai in bara sunt 99%.

 

Sfaturi: angajeaza bona care e cel mai agreata de copil, da-i bani sa faca cursuri, fa in asa fel incat sa nu se gandeasca zilnic la cum sa scape de la tine si unde sa-si gaseasca alt loc de munca! Nu te baza pe vorba targului: daca nu vine la mine nu are ce manca – stai linistit, gaseste ea [ bona ] resurse – ca tine sunt mii de angajatori.

 

Riscurile angajatii unei bone pe Facebook: in primul rand riscam sa dam peste conturi false, adica peste persoane care ne vor pacali. Asa ca e bine sa intrebati in grupuri ce stie lumea despre persoana respectiva. Mai cautati numele ei pe internet, ca cine stie ce gasiti. Dac ava doriti o bona in strainatate, deja daca alegeti o bona din Romania este dificil. Sa o pui pe ea sa isi plateasca drumul, s-au mai vazut cazuri cand au fost date afara si fara bani de drum si fara plata pentru munca. Din diverse motive, nu neaparat obiective. Invers este iarasi riscant, asa ca incercati sa gasiti varianta de a plati transportul indorect, adica nu trmiteti neaparat bani persoanei respective. Nu vrei sa risti? Angajeaza local. Nu poti cere sa riste altul daca tu nu vrei sa risti. Restul va las pe voi sa comentati, nu se sterg comentariile decente – ca limbaj vreau sa zic!

 

De ce nu-mi găsesc o bona serioasa?