Adresa de email

Ce studii trebuie sa aiba bona

Am sa incerc sa fac distinctie intre o bona din Suedia si una din Romania, pentru ca si salariile difera foarte mult. Daca in Suedia sau in oricare dintre tarile scandinave bona este un fel de profesor particular, care pe langa studii pedagocice ar trebui sa aiba si cunostinte de prim ajutor, in Romania situatia difera foarte mult, in principal din cauza ca parintii nu-si pot permite salarii pe masura cerintelor.

 

Ce studii trebuie sa aiba bona in Suedia

 

Am sa fiu de data asta de partea bonelor si am sa intreb: oare ce studii aveau mamele si bunicile voastre? V-au crescut bine? Evident ca trebuie sa raspunzi DA, m-au crescut exceptional, altfel ar insemna ca nefiind bine crescuta, nu poti avea pretentia ca stii exact ce sa ceri! Trecand peste partea introductiva, ajungem la cerintele pentru bona, atat in Suedia cat si in Romania. In tarile scandinave bona trebuie sa aiba atestat, adica cei de la protectia copilului sa o recunoasca si sa fie de acord ca poate avea grija de copii. La noi, cei ce isi pot permite salarii de peste 2.000 de lei pot cere de la bona diverse abilitati, dar cei ce se invart in jurul salariului minim, mai ales daca nu ofera contract legal de munca, ar trebui sa cearamult mai putin. De ce? Pentru ca este firesc, nu poti cere prea multe cand nu ai bani sa platesti!

 

Pana la urma ce nevoi ai? Iti trebuie o bona sa aiba grija de copil, cat voi sunteti la serviciu si faceti rostde bani sa va intretineti familia. Evident ca se va ocupa si de educatia copilului, nu este paznic ci bona! Va strange dupa copil, indiferent unde acesta face dezordine, ii va incalzi mancarea – dar nu neaparat o va si prepara, o ciorbita simpla tot iti ia o ora. Nu va face activitati extra, nu pentru ca neaparat este greu sau nu ar fi timp, dar totusi nu e mama surogat, este pur si simplu o bona platita la negru cu bani putini!

 

Ce studii trebuie sa aiba bona in Suedia