Adresa de email

Bona interna sau externa in strainatate

Sa zicem ca locuiesti in strainate, Suedia sau oricare alta tara unde au ajuns romanii – si vrei sa-ti angajezi o bona. Evident ca poti apela la o agentie locala, dar de cele mai multe ori se merge pe mana “romancelor” din tara – pentru ca este mai ieftin. Dar cat de ieftin poate fi sa ai o bona de incredere in strainatate? Parerea mea este ca sub 500 de euro nu merge, decat daca oferi ceva in compenasatie – desi nu prea stiu ce ai putea sa-i oferi in afara de casa si masa.

 

Bona interna sau externa in strainatate

 

Bona interna este un compromis, tu nu platesti sa zicem 1500 de euro minim pentru bona si in schimb bona nu-si mai cauta gazda. Evident ca bona nu ramane cu banii in pusculita, pentru ca desi nu plateste casa, masa [ in mare parte, sigur mai are si ea poftele ei, mai iese in zilele libere la o cafenea, etc. ], are si ea cheltuilei si isi pierde intimitatea. In plus este mereu la dispozitie – chiar daca nu prin contract, cel putin moral. Deci cum ziceam, nu tu ii faci o pomana bonei ca o aduci in Italia, ci ea vine sa-ti ingrijeasca copilul. Ati mai avea si varianta Au Pair, mai ieftina dar nu de durata!

 

Daca nu vrei sa negociezi cu o bona interna ii dai 1500 de euro si treaba ei unde sta – evident ca pentru un nou venit este aproape imposibil sa gaseasca o gazda, se cere garantie, etc, si se poate ajunge la trei sau patru chirii in avans. Deci teoretic bona este mai mult nevoita sa fie interna la inceput. NU incercati sa dati salarii ca in Romani ain Italia sau Suedia, caci nici voi nu sunteti platiti ca acasa! Nu profitati de cei in nevoie, s-ar putea intoarce impotriva dumneavoastra!